Veel gestelde vragen

We willen graag een orienterend -of kennismakingsgesprek. Kan dat?

Zeker wel. Graag zelfs. Jullie zijn welkom in mijn studio in Amersfoort. Van tevoren even afstemmen of jullie trouwdag nog vrij is. Een mailtje naar info@ruijgfotografie.nl en jullie weten waar jullie aan toe zijn. Bellen kan ook: 06-14724493

Hoeveel foto’s kunnen we verwachten?

Dat hangt natuurlijk van de lengte van de reportage af. Maar grofweg kun je uitgaan van tenminste 50 foto’s per uur bij de wat langere reportages (vanaf 6 uur). De kortere reportages leveren iets meert foto’s per uur op.

Hoe lang duurt het voordat we ons album hebben?

Normaal gezien ben ik binnen 6-8 weken klaar. In het hoogseizoen eerder 8 weken. Maar een en ander hangt ook af van het feit of jullie eerst zelf de foto’s willen zien/uitzoeken. Dan kan het langer duren maar dat is aan jullie.

Fotografeer je alleen?

In principe wel. Maar als eigenaar van de Fotoschool komt het geregeld voor dat ik de “beschikking” heb over studenten die zich als professioneel bruidsfotograaf ontwikkelen en graag “second shooter” willen zijn. Dat levert een win-win situatie op; zowel gunstig voor jullie als voor ons. Denk aan meer foto’s en het feit dat ik mijn handen soms vrij heb om vanuit andere, interessante standpunten te werken.

Kunnen wij een datum reserveren?

Ja, dat kan. Als bij navraag blijkt dat jullie datum nog vrij is, en jullie willen deze graag reserveren nog voordat we een kennismakingsgesprek hebben gehad, dan kan je toch de datum reserveren. Ik stuur jullie wel een reserveringsformulier toe die jullie getekend retourneren. Normaal gezien doen we dat tijdens een gesprek of later, als jullie bedenktijd nodig hebben. Bedenk je wel dat, zolang er niets officieel geregeld is, ik ook andere bruidsparen kan uitnodigen. Wees er op tijd bij; er zijn jaren dat ik minstens 50 reserveringen zijn.

Is het mogelijk om een slideshow te laten zien tijdens de feestavond?

Jawel, dat kan. Meestal maak ik die tijdens een wat rustiger moment zoals tijdens het diner. Ik heb dan 1,5-2 uur om een slideshow te maken. Hartstikke leuk natuurlijk.

Houd er rekening mee dat de locatie op de hoogte is van je voornemen om een slideshow te laten zien; meestal heeft men de apparatuur om dat op een groot formaat beeldscherm te laten draaien. Ik bewerk de foto’s op mijn laptop maar ben niet altijd tot het einde van het feest aanwezig en mijn laptop kan ik niet achterlaten. De slideshow komt op een USB.

We willen een trouwalbum. Hoe kiezen we die?

In de studio heb ik een aantal voorbeeldalbums die jullie kunnen bekijken. Je kiest dan voor een bepaald model en kleur. Maar je kiest ook voor een bepaalde lay-out. Dat spreken we goed door zodat ik precies weet hoe ik jullie album ga opmaken. Die opmaak stuur ik jullie toe en na goedkeuring laat ik het album vervaardigen.

Misschien hebben jullie een specifiek album op het oog wat jullie ergens hebben gezien. Ook dat behoort tot de mogelijkheden

Hoeveel foto’s komen er in een album?

Natuurlijk is dat afhankelijk van de grootte van het album maar uitgaande van een album van 35×35 of 30×40 met 20 bladen (40 bladzijden) komen er zo’n 80-100 foto’s in een album.

Wat gebeurt er als je je arm breekt daags voor onze trouwerij?

Dan kan ik waarschijnlijk niet komen. Maar gelukkig ken ik heel veel professionele (bruids-) fotografen dus je kan er gerust vanuit gaan dat een fotograaf de reportage van jullie huwelijk maakt.

Wat doen we met het eten voor jou?

Het zou mooi zijn wanneer jullie rekening houden met mij hoewel ik niet aan tafel bij de gasten zal zitten. Ik ben wel in de buurt om eventueel de speeches en andere momenten vast te kunnen leggen.

Wat is jouw stijl van fotograferen?

Mijn stijl is er een die door de jaren heen is ontstaan. Ik volg mijn eigen idee van journalistieke en eigenzinnige fotografie en laat me niet gek maken door stijlen van tijdelijke aard. Uiteraard ontwikkelt mijn fotografie zich ook maar de kerngedachte van spontane, vrijwel niet- geregisseerde fotografie waarin emoties en verassende invalshoeken een grote rol spelen, blijven, hoe dan ook, steeds vaste waarden in mijn werk.

Wij zijn absoluut niet fotogeniek. Help! Is onze reportage nu al een fiasco?

Maak je geen zorgen! Ik hoor dit erg vaak (er zijn trouwens weinigen die zeggen erg fotogeniek te zijn), en zonder jullie niet serieus te nemen: het gaat reuze meevallen. Ik heb erg veel ervaring dus dat komt wel goed. Misschien zul je tijdens de eerste foto’s nog erg zenuwachtig zijn en zelfbewust maar normaal verdwijnt dat snel. Zeker als ik je tussendoor de resultaten laat zien; je zult versteld van jezelf staan. Zie zo’n locatie-shoot maar als een soort wandeling waarbij we tussendoor foto’s maken. Achteraf hoor ik vaker dat de shoot een gezellig moment was en dat ik het beste uit de situatie haalde.